Wat staat er op het spel?

De gevolgen van versnelde klimaatverandering. Sinds 2021: afbrekende ijsbergen in Antarctica, smeltende gletsjers op Groenland en in de Himalaya, hitterecords in Canada en de VS, hoosbuien en overstromingen van de Maas en Rijn. Stormen en toenemende regens. Kantelpunten komen in zicht. Zo zal de warme golfstroom (Amoc) sneller veranderen.  

In mijn aanpak kies ik voor een ecosysteembenadering. Een ecosysteem is een systeem van niet-lineaire interacties tussen de vijf rijken. Bacteriën, schimmels, algen, planten en dieren gaan wisselwerkingen met hun omgeving aan. Grenzen zijn afwezig: is het niet zo dat de grote rivieren door meerdere landen stromen? (en door klimaatverandering verdrogen of buiten hun oevers treden?)

Het verbluffende is dat een écht duurzame samenleving dezelfde kenmerken als een ecosysteem bezit: beiden zijn open, diffuus en thermodynamisch. Levende systemen staan aan de rand van de chaos en onttrekken energie en materie aan hun omgeving, gevoed door direct zonlicht (zie o.a. Isabella Stengers en Ilya Prigogine). Een wiskundig-grafische weergave is de Mandelbrot fractal.   

Mijn aanpak kan je daarmee vergelijken: open, flexibel, gedocumenteerd en genuanceerd. Feiten dienen te kloppen. Meningen komen op het conto van de geciteerde. Complexiteit betekent niet dat je ingewikkeld zou moeten schrijven. Vaktaal zet ik om in goed leesbare (web)teksten en artikelen. Tangconstructies vermijd ik. Bij voorkeur hanteer ik de bedrijvende vorm. En met inspirerende voorbeelden. Zo landt de boodschap beter. 

Op alle beelden en teksten op deze thuisstek rusten overigens de nodige beeld- en auteursrechten. Ik werk volgens deze voorwaarden.